Produksjonstyper

Tepper produseres med ulike teknikker, noe som fører til forskjeller i kvalitet og pris. De kan produseres for hånd eller maskinelt. De tradisjonelle metodene for teppeproduksjon er veving og knytting.

Vevde tepper

Vevde tepper har en jevn veving. Varp av bomull eller lin er helt dekket av ullslynge. Trådene ligger flatt og danner ikke en lugg. Det tradisjonelle vevstolen har utviklet seg gjennom århundrene til dagens industrielle maskiner.

Vevde tepper
Vevde tepper small Vevde tepper small2

Tufting-metoden

Tufting-metoden er utbredt i dag. Tepper lages på lignende måte som med en symaskin. Ved håndtufting brukes en enkelt nål, mens maskinelle prosesser bruker flere nåler samtidig. Denne metoden er veldig rask, noe som gjør at tuftede tepper er rimeligere.

Tufting-metoden small1 Tufting-metoden small2
Tufting-metoden

Knytteteknikk

Tepper med en myk lugg produseres med denne teknikken. Trådene knyttes til varpene og avsluttes ved slutten av hver knuterad med skytetråder. Etter ferdigstillelse trimmes luggen jevnt. Verdien av teppet øker med antall knuter per kvadratmeter, der noen høykvalitetsstykker har opptil en million knuter per kvadratmeter.

Knytteteknikk
Knytteteknikk small Knytteteknikk small2

Håndknyttet

Tradisjonelt produsert av nomader og bønder, blir håndknyttede tepper i dag også produsert i små atelierer og manufakturer. Her strekkes varptråder på en veve, hvor skytetråden vevet tvers gjennom. Resultatet er en basisvev hvor luggtråden vevet knutevis. Hvert ferdige vev blir deretter festet med en metallkam. Verdien av teppet bestemmes av finheten av luggtråden og knutedensiteten. Over tid har ulike knytteteknikker og knutefasonger utviklet seg. Hver opprinnelsesregion har også sine egne mønstre, farger og materialer.

Håndknyttet small1 Håndknyttet small2
Håndknyttet

Håndvevd

Håndvevde tepper lages tradisjonelt på en håndvev og har en jevn veving som kan brukes på begge sider. Etter at varptrådene av bomull eller lin er strukket på veven, vevet ullskytråden med en spole på tvers. Avhengig av tykkelsen på ulla og antall varptråder blir teppet finere eller grovere. Et håndvevd teppe er behagelig lett sammenlignet med et høyloftet teppe. De kan være ensfargede eller mønstrede og har ofte motiver av planter, dyr, symboler og tegn som symboliserer tilfredshet og lykke.

Håndknyttet
Håndknyttet small1 Håndknyttet small2

Patchwork

Patchwork- eller vintage-tepper lages kunstferdig av deler av gamle, noen ganger antikke, persiske tepper. Disse delene velges nøye ut, kuttes og sys sammen for hånd. Spesielle zigzag-sømmer og en ekstra bakside øker stabiliteten og holdbarheten til teppet. Før bearbeiding rengjøres hvert teppe nøye. Fargede vintage-tepper nøytraliseres og farges på nytt, noe som gir dem et moderne utseende. Hvert patchwork-teppe er unikt. Den engelske termen "vintage" betyr utsøkt, klassisk, gammel.

Patchwork Patchwork
Patchwork

Håndtuftet

Håndtufting er en halvautomatisk prosess for produksjon av høykvalitets luggtepper. I stedet for å knytte knuter sammen, brukes en spesiell "tufting-pistol" for å presse garnet gjennom en spent luggbase. Når luggen er ferdig, limes teppet på baksiden og skjæres jevnt eller i relieff. Håndtuftede tepper er holdbare, av høy kvalitet og relativt rimelige. Teknikken gir ubegrensede designmuligheter.

Patchwork
Patchwork Patchwork

Fann Du Ikke Det Du Lekte Etter?