Hvordan hvem som helst kan fjerne rødvinsflekker fra teppe!

19 April, 2024

Hvordan hvem som helst kan fjerne rødvinsflekker fra teppe!

Det skjer igjen og igjen. Glasset eller flasken velter og rødvinen renner ut på møbeltrekket eller teppet. Spenningen er spesielt stor når det gjelder rødvin. Hvis du ikke handler raskt, vil flekkene forbli godt synlige. Da må hele møbeltrekket eller det vakre teppet skiftes ut. Her er noen tips til hvordan du fjerner disse flekkene slik at dette ikke blir resultatet av en ulykke.

Hva skal jeg gjøre hvis noen søler rødvin på teppet?

Hvis du er til stede når rødvinen søles, kan du handle umiddelbart. Tørk av området med tørt tørkepapir eller kluter. Pass på at du alltid dupper det rene området. Kluten sørger for at væsken ikke sprer seg videre inn i teppet. Du kan også legge tørkepapiret flatt på flekken og trykke med hele hånden. Kast deretter papiret og bruk et nytt. Hvis det nesten ikke er fuktighet igjen, kan du gå videre til neste trinn. Nå kan du strø hvitt bordsalt på den fortsatt fuktige flekken. Saltet absorberer ikke bare fuktigheten. Syren sørger også for at flekken blekner.

Du kan også bruke tradisjonelle tepperensere. Før du bruker disse på det flekkete området, bør du teste et skjult område. Spesielt fargede tepper eller møbeltrekk kan blekes av kjemiske rengjøringsmidler. Bare hvis du finner ut at fargene på teppet ikke blekes, kan du bruke produktet på et synlig område.


I tillegg til tepperens og salt er det andre hjemmemedisiner som kan brukes her. Bruk club soda for å fjerne rødvinsflekker. Karbondioksidet det inneholder sørger for at rødvinen løses opp fra stoffet. Påfør litt væske på flekken og sug den opp med en lofri klut. Gjenta prosessen til det ikke finnes flere spor av rødvin på kluten eller teppet. Hvis offeret ikke var teppet, men en pute, kan trekket rengjøres helt. 


Du kan også fjerne rødvinsflekker med melk. Melkesyre blir aktiv under denne prosessen. Det har en sterk avfargende effekt. Denne metoden bør derfor bare brukes på hvite tepper og tekstiler. Ellers kan det bli igjen en lys flekk. Denne metoden kan brukes til å fjerne rødvinsflekker fra hvite tepper. Drypp litt melk på det berørte området. Melkesyren skal dekke hele området. Ellers kan fuktigheten i melken føre til at flekken sprer seg ytterligere. La syren virke til alle spor av vin er oppløst.


Ettersom syre gjør flekken usynlig, kan man også bruke sitronsaft. Fargen den inneholder kan da løses opp med vann. Glassrens og barberskum fungerer på samme måte. Det er spesielt viktig at glassrengjøringsmidlet er helt fargeløst. 

Hvordan fjerne tørre rødvinsflekker!

En liten flekk blir ofte først lagt merke til senere. Den har allerede tørket helt ut. I dette tilfellet er det nødvendig å fukte den igjen først. Du kan gjøre dette med litt sitronsaft. Påfør deretter saltpasta på det berørte området. Når saltet tørker, trekker det vinen ut av vevet. Når det er helt tørt, kan det børstes av med en ren børste eller en lofri klut. Til slutt suger støvsugeren opp de resterende saltkornene. 

Hva bør jeg tenke på når jeg rengjør rødvinsflekker?

Hvis du søler et glass rødvin på teppet eller møbeltrekket, er det viktig å være rask. Tanninene i drikken sørger for at de berørte stoffene absorberer fargen raskt. Derfor er ferske vinflekker lettere å fjerne enn tørket rødvin. I tillegg til den raske reaksjonen er det også viktig å jobbe med rene og lofrie kluter. Tørre kjøkkenhåndklær absorberer væske godt. Det kan imidlertid fortsatt være synlige spor av vin på dem etterpå. Papirhåndklær har den fordelen at de kan kastes etter bruk. De skal bare duppes på flekken, men aldri gnides. Lokal absorpsjon gjør at garvestoffene forsvinner inn i papiret. Neste gang du tar på flekken, velger du et nytt, uforurenset område. Flere lag med kjøkkenrull oppå hverandre kan øke den absorberende effekten. Hvite pads, som vanligvis brukes til å fjerne sminke, absorberer også mye fuktighet. De kan brukes til rødvinssprut.

Konklusjon:

Hvis et glass rødvin velter, har alle husholdninger de nødvendige ressursene for hånden. Papirhåndklær, kjøkkenruller og til og med hvitt toalettpapir kan nå hentes frem. Hvis man suger det opp raskt, unngår man de fleste skader. Salt er også tilgjengelig i de fleste husholdninger. Dette påføres ganske enkelt rikelig på flekken. Til dette trengs det ofte en hel pakke. Saltet kan deretter fortsette tørkeprosessen. Hvis det gjenstår spor av vin etter den første behandlingen, avhenger neste tiltak av teppets type og utseende. Hvite tepper kan nå behandles med melk. Flekkfjerner bør også alltid tilpasses teppets farge og materiale. Du kan finne riktig produkt i butikker og på Internett.

Ofte stilte spørsmål

Det finnes flere effektive hjemmemedisiner du kan prøve for å takle dette vanlige problemet. Tørk først av flekken med en fuktig klut for å fjerne overflødig vin. Bland deretter rent vann eller fargeløst glassrengjøringsmiddel og dupp forsiktig det berørte området utenfra og inn. Du kan også bruke sitronsaft eller eddik til dette formålet. La løsningen virke i ca. 30 minutter før du dupper av med en fuktig klut. Gjenta denne prosessen om nødvendig.


Hvis det dreier seg om vanskelige flekker på tekstiler eller klær, kan du legge plagget i en bolle med kaldt vann og eddik eller bruke andre vanlige metoder, for eksempel natron eller gallesåpe. Husk å behandle flekken forsiktig fra ytterkantene og inn mot midten. Skyll og rengjør alltid stoffet eller teppet grundig etterpå. Husk at ulike materialer har ulike krav til rengjøring. Tilpass fremgangsmåten deretter.


Ja, det er mulig å fjerne rødvinsflekker med hvitvin. Hvitvin kan nøytralisere pigmentet i rødvin. For å fjerne flekken, hell litt hvitvin direkte på det berørte området og sørg for at rødvinsflekken er helt dekket. Tørk forsiktig av flekken med en ren klut. Et annet alternativ er å strø salt eller natron over flekken, la det sitte i ca. 30 minutter og deretter støvsuge den opp. Det er viktig å handle raskt og tørke flekken utenfra og inn slik at den ikke sprer seg. Du kan også prøve å fjerne rødvinsflekker på tekstiler med andre husholdningsartikler som sitronsaft, eddik eller klart glassrengjøringsmiddel. Det anbefales imidlertid alltid å teste løsningen på et lite, lite synlig område først for å sikre at materialet ikke er skadet eller misfarget.